Top
5個由「有」變「無」的女藝人 – very geng
fade
3647
post-template-default,single,single-post,postid-3647,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,eltd-dark-header,eltd-header-style-on-scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

5個由「有」變「無」的女藝人

5個由「有」變「無」的女藝人

電視節目有好多種, 但唔係個個節目都啱宅男收睇嘅! 尤其是一台獨大, 恃住人強馬壯同慣性收視, 過往都唔多吼收費台嘅同行, 不過隨著新電視台同新免費牌出現, 加上內地大量招攬港星北上, 壁壘分明的局面漸被打破, 近年多了幾個由「有線」變成「無線」的女藝人, 不過星途就真係各有際遇一言難盡。

黃翠如
最成功例子一定係脆魚BB, 在「有台」打滾多年, 不停做旅遊節目, 賺到嘅主要係機票同食宿, 同埋寫吓旅遊書賺外快….
不過泊著好碼頭, 余詠姍拉佢過檔仲欽點力捧, 年近三張而且演出經驗接近零(拍過一部「有台」出資電影)嘅旅遊主持, 即時就變身為劇接劇, 廣告接廣告, function接function嘅當紅花旦。十A狀元+劍橋+港姐冠軍? 這些機會不是屬於妳的….

李佳芯
硬 照model出身, 朋友介紹入咗「有台」, 都係做吓旅遊節目, 吹水節目, 形象相當討好(但只係對男觀眾), 佢做嘅旅遊節目, 真係幾自然幾清新, 配合優美嘅景色, 真係帶俾觀眾一種好true好pure嘅感覺, 不過大台而家嘅旅遊節目, 主要係女主持包住白毛巾浸溫泉然後著三點式扮游水或者彈吓彈吓, 身材平平無奇嘅Ali當然無佢份, 而家唔係嘈喧巴閉幾隻是非精, 就係做奸妃狐狸精壞女人, 改名真係可以改變一個人!

譚凱琪
同 樣係拍咗百幾集旅遊節目之後, Zoie睇見翠如BB咁好發展, 都想跟返行同一條路, 可惜命水嘅嘢, 人哋就泊住好碼頭, 佢就同人唔同命, 大家姐係廣告模特兒, 大姐夫係藝人, 二家姐係新聞主播, 加埋師父小室哲哉, 全部對星途都沒大幫助, 真正貴人反而係三、四線藝人戴耀明(正確應該係「小戴耀明」)…. 十年窗下無人問, 一「舉」成名天下知 !

梁嘉琪
講 (跳糟)資歷佢係元祖級, 早於2007年已投敵歸順大台, 講實力佢係演藝畢業受過正統訓練, 但講機會佢就唔及上面幾個師妹, 35歲人扮吱喳妹教人做實驗講正字唔係問題, 但咁多年來最大機會就係《學警 》做到「女三」嘅角色, 人哋脆魚無受訓無經驗無青春, 一過到嚟已經係「女一」, 仲要套套都同做配角甚或大茄嘅嘉琪師姐同台。

龔嘉欣
同涼瓜皮一樣係洪荒時代「有台」女優的龔嘉欣, 星運亦一樣呆滯, 在大台捱足八年先至遇到《愛回家》上位而為人認識, 當然所謂認識都只限師奶同宅男, 唔可同李嘉欣林嘉欣鍾嘉欣相比。其實佢外型真係唔差, 做主持亦算口齒伶俐, 應該值得有更多機會。

Facebook Comments
very-geng
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

})(jQuery)